fredag 13 november 2009

Vegetariska juliga quornbullar




Det här superbra receptet på veggo"kött"bullar fanns med i en liten receptbok som IcaMaxi sålde förra året och som jag fick av min mamma.
Jag gillar när bullarna har "vanlig" smak, men då är det bara att skippa julkryddorna. Jag tar alltså bort, mandel, nejlikor och kardemumma och har istället i lite vitlök och kanske paprikapulver och ev. lite grillkrydda.

8 portioner (blir sjukt mycket bullar och det är billigare än att köpa färdiga för man får så mycket av en sats)

2 påsar (á 300g) quornfärs
1 dl ströbröd
2 dl vatten
1 gul lök
4 ägg
2 msk potatismjöl ( jag har i mer än så ca 4-5, annars blir det för kletigt och oformbart)
2 tsk salt
1 tsk mald mandel
1 tsk mald nejlika
2 krm kardemumma
2 krm mald vitpeppar
1 dl finhackad persilja
margarin till stekning. Jag lägger dem på bakplåtspapper och gör dem färdiga i ugnen på 225 grader i ca 10-20 min.

Halvtina qournet. Blanda ströbrödet med vattnet, låt svälla i 5 min. Hacka löken fint, alt. riv den men pressa bort en del av löksaften. Tillsätt ägg, lök, potatismjöl och kryddor. Arbeta till en smidig smet i matberedare eller med elvisp. Forma till små bullar och stek dem i panna eller i ugnen. I panna ca 6-8 min på medelvärme. I ugnen 10-20 min på 225 grader i mitten.

Vi brukar göra "storkok" på sånna här och frysa in så är det bara att ta fram precis som vanliga köttbullar när man vill ha det till middag.


Lycka till!

6 kommentarer:

  1. Alla vegetarianer äter inte ägg och quorn innehåller äggvita. Finnar äter ju så mycket vegetariskt till jul ;)

    SvaraRadera
  2. Nä, jag vet. De här receptet innehåller även 4 ägg så äter man inte ägg är det inget för en. Men jag äter ägg så för mig är det lungan.

    Jag har också finskt påbrå men gillar inte den finska julmaten. Den där morotslådan får det att vända sig i magen på mig, hua!

    SvaraRadera
  3. Det här var ett bra recept. Tack för det! Sonens sambo är vegetarian men äter ägg så det här blir användbart till jul. :-)

    SvaraRadera
  4. Tack så jättemycket för detta receptet :D Detta ska jag testa!!!! :D

    SvaraRadera
  5. Londongirl: Oftast är det ju veganer som inte äter ägg och mjölkprodukter. Men det här är ett bra recept om man äter ägg. Går att variera också om det är någon krydda man inte tycker om och sådär.

    En riktig jul:
    Varsågod. Hoppas vi är fler veggosar/veganisar som kan dela med oss av recept speciellt till julbordet.

    SvaraRadera
  6. (Finsk morotslåda kan man göra på olika sätt, förr i tiden kokade man morötter. Jag använder rårivna morötter och äkta smör och kryddar med muskot. Inget ströbröd och annat, avorioris är gott.)

    SvaraRadera