söndag 14 november 2010

Saffran, Jansson och kortpyssel

Igår var kanske den skönaste dagen på mycket, mycket länge. Jag bestämde mig nämligen i fredags på väg hem från jobbet att jag inte skulle gå och lägga mig innan hemmet var städat. Sagt och gjort. Jag och sambokan fejjade runt och jag fick somna i ett varmt laloknä på soffan runt 22.00. vilket var väldigt skönt. Jag ÄLSKAR att somna på soffan, man sover så gott där.

Så igår morse fanns det inga måsten, inga krav - endast att planlöst skrida runt i raggisar och morgonrock med kaffekopp i handen och lugnet i kroppen. Läste en massa julbloggar som jag halkat efter på och hittade ett inlägg hos Ellinors julblogg om skorpor som jag blev sugen på att testa.
Sedan gick vi till Mio i regnet, handlade lite mat och lite must.
Eftermiddagen spenderade jag med att för första gången i mitt liv baka Saffransskorpor.
Förra året köpte jag sådana på julmarknaden i gamla Linköping, men nu gjorde jag mina egna och de blev supergoda. Jag har alltid trott att det är svårt - men det är det verkligen inte.
Receptet kommer från Leila och recept.nu

1) Smält 100 gram smör och 2 pkt (1gram) saffran

2) Blanda alla torra ingredienser. 5 dl mjöl, 1,5 tsk bakpulver, 1,5 dl socker &
1,5 dl hel sötmandel (jag hade inget utan tog mandelspån som gick lika bra)

3) När smöret smält - slå ner det i bunke och tillsätt 2 ägg och rör samman.
4) Häll ner de torra ingredienserna och kleta ihop allt till en deg.
5) Forma till tre längder,lägg på plåt, platta till dem lite och strö lite socker på.
Jag tog farinsocker, men jag tror man kan välja fritt.
Grädda i 175 grader i mitten i 25 minuter.
6) Sänk ugnen till 125 grader. ta ut skorplängderna, skär i bitar och lägg tillbaka på plåten. Torka i ugnen 10 miuter och stäng sedan av ugnen men låt skorporna stå kvar och torka tills ugnen svalnat.
7) NJUT AV DOM!
Tips: Ta hallonmarmelad på (eller hallonkesella - blanda vaniljkesella med frysta hallon) - hallon och saffran är en superbra kombo när det gäller smaker.
/J


ps. vi åt även halvt julbord med jansson,sill, ägg , köttbullar och "prinskorv" igår. Middagsgästen blev minst sagt förvånad men väldigt nöjd =)
Efter vi smält maten: JULKORTSPYSSEL!!!!
= EN MYCKET LYCKAD & JULIG DAG!

13 kommentarer:

  1. Ser jättegott ut! Och skönt att somna i soffan efter en så duktig dag. :)

    SvaraRadera
  2. Vilken härlig kväll och dag.

    Saffransskorporna måste jag testa. Använder nog rostade solroskärnor istället. Vi har nöt/mandelallergiker i familjen, men solroskärnor brukar funka i stället.

    SvaraRadera
  3. Låter som en riktigt skön dag! Själv har jag helgstädet framför mig. Kan inte säga att jag längtar men däremot längtar jag till det blir rent och fint igen.

    Saffransskorpor låter riktigt gott!

    SvaraRadera
  4. Här har vi vanan att vi alltid städar på torsdagskvällar. Grymt skönt att ha det planerat och slippa funderar på när man ska orka, och ännu skönare att komma hem till en välstädad lägenhet på fredagen. Bara att somna i soffan på direkten ;)

    SvaraRadera
  5. Therese: Det VAR jättegott =)

    Juletanten: Går förmodligen minst lika bra.

    Fridolin: Lycka till ;)

    Lotta: Smart! Jag sa det till min sambo igår ...(eller om jag bara tänkte det...???) att nu blir det torsdag som är superstädardag...men grejen är att jag har superlång, tuff dag på jobbet och inte så mycket energi..men det ska nog gå ändå.

    SvaraRadera
  6. Det är väldigt jobbigt att dra igång vissa torsdagar, men sååå skönt när det är gjort. Helt klart värt det hur trött man än är!

    SvaraRadera
  7. Høres deilig og julete ut :)
    Og de safransskorporna må jeg prøve å bake.

    SvaraRadera
  8. Sv: Ja, man vill ju se ljusen när det är mörkt också. Du får göra det en ledig dag. :) Och visst är det mysigt i Göteborg! :)

    SvaraRadera
  9. Det ser gott ut! Ska prova det någon dag. :)

    SvaraRadera
  10. Såg du det i min julblogg? Jag kan verkligen inte komma ihåg att jag har skrivit något om saffransskorpor... Men det ser väldigt gott ut.

    SvaraRadera
  11. Skorporna ser jättegoda ut, man blir riktigt sugen

    SvaraRadera