söndag 23 oktober 2011

Julklappstips

 
Jag fick en förfrågan i en kommentar om julklappstips, och då speciellt till en pappa som inte vill ha en slips, cd-skiva, film eller parfym.
Det här fick mig att börja tänka på vad som är de bästa presenterna, och jag tycker faktiskt att det är :
Upplevelser eller ett "kit" som passar mottagaren - gärna i kombination.

Så nu har jag listat lite saker som kan passa både en pappa, mamma, mormor eller farfar eller storesyrran som man träffar alldeles för sällan.


 • En kurs i något kreativt; skrivande, släktforskning, luffarslöjd eller franska för nybörjare. Ännu roligare om ni går tillsammans. Det finns både längre kurser eller så bokar man en helgkurs och bjuder samtidigt in till både kurs, weekendmys och middag.
  Kolla upp olika folkbildningsförbund. T.ex. Medborgarskolan och deras utbud och vad som passar mottagaren.

 • En upplevelse i form av: teaterkväll med tillhörande middag, whiskey/öl/choklad-provning, en weekendresa till Ullared eller köpenhamn eller en dag på ett SPA, en konsert eller en kanothelg i sommar.

 • En kompis till mig och hennes sambo ger deras föräldrar kuponger på "Månadsmiddagar" varje jul. Det är högst uppskattat - speciellt nu när det kommit barnbarn med i bilden. Varje månad är föräldrarna inbjudna på 3-rättersmiddag med tillhörande sällskap en kväll. Mycket trevligt för alla inbjudna.

 • ETT KIT - som passar mottagaren. Det här kan dock vara en present som man kanske vill börja med lite tidigt så det inte blir så dyrt att "fylla" den.

  - Den matintresserade: En kokbok med tema t.ex. asiatiskt, kockkniv, annorlunda ingredienser som finns i kokboken, förkläde, salt & pepparkar, kryddor, matlagningsvin, en ungsform, en såsnipa etc.

  - Den lästokiga: Böcker böcker böcker - köp dem på second hand, köp till ett gott te och baka lite skropor ett avnjuta, eller en skönfilt eller ett par tofflor.

  - Den stickglada: Garn, mönster, böcker och roliga tillbehör
  (kolla på Atelje Margaretha) och ta med på stickcafé och låt honom/henne lära dig.

  - Den som gillar att måla/rita: skissblock, pennor, bok om teckning/akvarellmålning etc.

  - Den bakglada: Köp ett kakfat i tre våningar och fyll med kakformar, slickepottar, kökshandduk, bakplåtspapper i teflon, receptbok att fylla i själv, strössel, choklad, nötter etc. och självklart en liten påse med hembakta kakor.

  Sådana här presenter är de allra bästa att få och de allra roligaste att ge. Det finns både tanke och kärlek i att ge en gåva som är nischad till en speciell person och det är oftast det som uppskattas allra mest.
  Att ge sin tid är det finaste i längden. Jag brukar säga till kompisar som har barn med en miljon leksaker; att från när jag var liten minns jag några få stora grejer jag fick, men de bästa minnena är de från när vi gjorde saker ihop. Så det är mitt bästa tips: Ge din tid !!!

3 kommentarer:

 1. Vilket bra inlägg :) Precis så brukar jag försöka tänka, gå på intressen och gör något kul av det, eller köra på en upplevelse. Känns personligt och går sällan fel!

  SvaraRadera