måndag 3 december 2012

Pepparkakshus

Det finns en sak jag inte bakar och det är pepparkakshus. Varför? Därför att jag vill ha ett köpt - det är tradition! Varje år sedan 1979 har jag dekorerat ett köpt, men egenihopsatt, pepparkakshus. Om inte själv så med hjälp av mamma och senare med hjälp av små händer i form av min kusins dotter. Oftast gjordes två hus; ett till att ha hemma själv och ett till mormor och morfar - inslaget i fin cellofan med svampar, tomte och lingonris. Numer blir det inget till mormor och morfar av naturliga skäl, men däremot ett till jobbet.
Som liten dekorerade jag det med godis, men jag fick aldrig äta upp det. "Inte efter att det stått och blivit dammigt en månad" -istället fick jag stampa sönder det =) Numer dekorerar jag alltid med glitter - för det tindrar så fint. Men man måste varna klåfingriga kollegor om att glittret inte är ätbart!!!

I fredags bjöd jag in kollegor på adventsfika på jobbet och självklart var pepparkakshuset med. I går satte jag och sambon ihop vårt eget som nu står och tindrar vid tv:n.

Har ni pepparkakshus? Och gör ni eget eller köper???
//Jessica

5 kommentarer:

 1. Jag är ju så dålig på att göra egna så jag brukar också köpa färdiggjorda och dekorera :D Oftast tillsammans med småsyskonen. Där slutar det dock ofta i bråk för att vi aldrig kommer överens om hur det ska se ut! haha!

  SvaraRadera
 2. Mysigt pepparkakshus. Själv hör jag till skaran som varken bakar eller köper färdig sats, men i år har jag slagit på stort och gjort en pepparkakstraktor. Kort kommer förhoppningsvis snart i bloggen.

  SvaraRadera
 3. Hög mysfaktor! Köper gärna ett färdigt och dekorerar själv, har testat att baka men väggarna blir som tjocka betongbunkrar ;-)
  Massor med snö här i Göteborg nu han precis fördigt vårt jullandskap i trädgården sen kom snön!

  SvaraRadera
 4. Vad fint det blev. Jag brukar göra ett eget, det är en tradition jag startat med när jag var mindre köpte vi alltid hus. Men jag tycker det är roligt att göra ett eget även fast det kanske inte blir så väldigt fint

  SvaraRadera
 5. linductsNu var det längesedan vi hade något pepparkakshus. När jag var liten fixade vi ihop ett köpt. Sen som vuxen fick jag ett år för mig att jag och sambon skulle baka ett fantastiskt pepparkakshus och jag föreställde mig hur julstämningen skulle koka i köket och skapelsen ståta på bokhyllan. Projektet kunde mycket väl ha slutat i separation så efter en uppsättning brända väggar, ett inrasat tak och hundratals svordomar och sura kommentarer senare lade vi ner och åt pepparkakor istället så att vi blev snälla igen...Köper definitivt om jag ska göra om detta...

  SvaraRadera