måndag 29 september 2014

Gamla bullar blir som nya

Som många av er redan vet så är det ju Kanelbullens dag den 4:e oktober.
Förra veckan fick jag bakhugg och bakade en sats bullar. När jag satt dem på jäsning kom jag på att jag glömt smör i degen (rookie misstake), men ingen panik över det för det märks inte på kanelbullar som tur är.
Men sen går det en dryg vecka och de där goda bullarna börjar bli lite torra och trista och då har jag två tips på vad ni kan göra med dem;

1) Skorpor

Skär bullarna på mitten så att det bildas runda skivor.
Sätt ugnen på 175grader och lägg bullskivorna på en bakpappersklädd plåt.
Torka dem en timme i mitten av ugnen och vänd sedan och torka en timme till.
Superenkelt och gött till eftermiddagskaffet.
Borde funka lika bra på lussebullar, men kan vara så att du kan behöva pensla dem lite med smält smör innan du torkar dem.
Bullskorpor
2) Bulliga riddare

Om ni som jag växte upp under 80-talet (eller tidigare) så har förmodligen rika- och fattiga riddare kommit i eran väg på ett och annat matbord genom åren. Den där supersmarta "inte-kasta-någon-mat-utan-använda-allt-måltiden" som passar bra till lunch eller mellis, med bacon och lingon eller hederlig gammal hallonsylt.
    Nu fick jag nys om en helt ny variant på dessa och testade i går; nämligen att precis som med den torra formfranskan, använda de torra bullarna som ligger längst ner i burken.

Skär bullarna i skivor(som bilden ovan).
Vispa ihop ägg och mjölk (höfta), doppa bullskivorna i äggblandningen och stek på medelvärme i lite smör.
Vill man kan man krydda på med lite kanel och socker, men jag tycker det är sött nog med bullen i sig.
Stek på medelvärme tills bullriddarna blir gyllenbruna
Det här var ingen personlig favorit kan jag säga. Men har man ett gäng ungar som lekt ute en höstdag och kommer in och är lite småsugna och ska få mellis så är det här nog en riktig hit. Servera med lite vanlijsås eller äppelmos och ett glas mjölk. Lite matigare än bara bulle och samtidigt lite "fika-aktigt".
Även här borde saffransbullar/lussekatter funka ypperligt. Då kanske de bör serveras med lättvispad hallongrädde eller lite hallonsylt.

//Jessica

3 kommentarer:

  1. Bullskorpor låter ju jättegott! Ska absolut testa det :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Smakar verkligen bullskorpa! Och är sååå enkrelg :)

      Radera
  2. Fick ofta Fattiga Riddare som barn men då gjorda på vitt bröd. Blir inte lika sött så vi fick våra med strösocker på och jag minns det som gott.Men det var lääänge sen nu :-)

    SvaraRadera