måndag 22 september 2014

Gamla juldukar - fler än tre är en samling?

Jag är väldigt svag för gamla retrodukar från 40-70-talet, och då inte minst juldukar.
Om det är något jag lyckas köpa på mig varje år(!) så är det någon/några nya dukar. Jag har även fått ärva en hel del dukar av släktingar och när min mamma kom i fredags hade hon med sig ett gäng.
Jag vet inte vad det är med gamla dukar som jag gillar så mycket, men jag tror att det beror på att det påminner om jularna som barn hos mormor och morfar.
Senaste tillskotten till samlingen...

Jag vet inte hur många juldukar i gammal stil jag har (jag har nog faktiskt ingen modern...jo, två från Indiska förresten) men eftersom jag läst någonstans att över 3 är en samling så slog det mig i dag att jag förmodligen samlar på juldukar....jag har nämligen över 20 stycken(!!!) i varierande storlek, form, färg, tryck och utförande.
Så nu får en väl bekänna : "Hej, jag heter Jessica och jag samlar på gamla juldukar trots att jag endast har två bord i mitt hem..."

Finns det något juligt som ni samlar på, snöglober, tomtar, ljusstakar????

//Jessica

15 kommentarer:

 1. Underbart! Jag samlar också på juldukar i gammaldags stil... och röda julljusstakar i trä. Hur många behöver man egentligen??! Har aningen svårt att använda allt som finns i mina samlingar, trots att jag har hus ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag bävar lite för att flytta till större...då måste jag ju köpa ÄNNU mer och sen blir det förmodligen samma sak igen hahahaha ;)

   Radera
 2. Jag samlar på julbrickor! Ja, jag vet..väldigt konstigt- haha! Men jag brukar sitta i soffan och äta framför tv och då behöver man en bricka... eller tio! Jag har planerat ett framtida inlägg om min lilla samling - hehe!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Brickor - det har jag också i samlingarna, dock inga juliga sådana. Och helt rätt - ska det ätas framför tv:n krävs det bricka!!!

   Radera
 3. Åh, jag känner verkligen igen det där! Det finns så himla mycket fina jultextilier från den tiden! Inte bara dukar, utan även vepor, bonader och julgransmattor...
  Men jag känner lite som du, har två borde hemma varav det ena är ett gigantiskt matbord. Oavsett hur stor en retroduk är (med den tidens mått mätt) ser den liksom bortkommen ut på vårt jättestora bord...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förstår grejen med storleken på dukarna. Jag har lite problemet åt andra hållet(om jag nu ens kan kalla det ett problem); dukarna är MYCKET större än borden - speciellt det i vardagsrummet. Men jag kan inte låta bli ändå!

   Radera
 4. Vilka fina dukar på kortet, själv samlar jag på tomtar. Både stora o små.

  SvaraRadera
 5. Jag älskar tomtar så måste nog vara det jag är en samlare på då det alltid köps någon ny varje år :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. =) Vilken typ av tomtar är det du gillar? Alla sorter eller en viss typ?

   Radera
 6. Jättefina dukar, jag känner samma för mina gamla dukar, att de påminner om barndomens jular hos mormor och morfar. Men oops, om tre är en samling samlar jag på alltför mycket är jag rädd för...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men är det "tre är en samling"? Eller är det något jag bara fått för mig? Vi kan ju alltid flytta fram det till "Tio är en samling...eller 30" ;)

   Radera
 7. Jag är väldigt svag för ljusstakar/ljuslyktor av olika slag. Men om vi säger att 30 är en samling så kanske jag klarar mig. Eller inte. Jag är nog en samlare =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hehehehe! Det känns som vi är många julsamlare i vår lilla sfär =)

   Radera
 8. Åh vilka fina juldukar! Jag älskar gamla retro juldukar, det är så mycket nostalgi över dem. Jag vet inte om jag har ett område som jag samlar på, utan vill samla på mig så mycket julpynt som jag kan av allting. Dock samlar jag väl på en "stil" om man säger så. Alltså all sorts pynt, men i gammeldags/viktoriansk stil. :)

  SvaraRadera