lördag 3 oktober 2015

Höstig pumpasoppa

I går gjorde jag höstens första soppmiddag; pumpasoppa.
Den här soppan är supergod, krämig och enkel att göra - med det krävs att du gillar vitlök!

Soppan hann ätas upp innan jag kom i håg att fota.

Ingredienser till 6-8 pers.
Pumpa  ca 650 gram - jag måttar aldrig utan köper en butter nut squash(vad heter de på svenska?) och kör på den. Köper man en jättestor kan det vara lämpligt att väga.
6 oskalade vitlöksklyftor
4 msk olivolja
50 gram långkornigt ris
1.5 liter grönsaksbuljong
2 gula lökar
2 sellergrenar
Persilja
vispgrädde


Skala och hacka pumpan i bitar. Lägg pumpa, oskalade vitlöksklyftor och 2 msk olja på en plåt. Blanda så pumpan täcks av olja. Grilla ca 30 min på 200 grader.
Hacka löken och sellerin. Stek i 10 minuter på medel-svag värme. Häll sedan i riset och buljongen. Låt koka 20 minuter på medelvärme tills riset mjuknat.
Ta ut pumpan och vitlöken och låt svalna av lite så att du kan trycka ut vitlöken ner i grytan, häll även ner pumpan och låt koka 10 minuter till.

Mixa soppan slät och häll i persilja, peppar och ev. salt efter behag.
Vispa grädde och servera till (detta står i orginalreceptet, men jag gillar inte grädde så jag har aldrig gjort det. Jag skulle hellre servera med en klick creme fraiche då pumpan gör soppan väldigt söt)

Servera med grovt bröd och/eller permesanchips.

Smaklig måltid!

2 kommentarer:

  1. Måste nog prova ditt recept också! Vitlök är ju aldrig fel! 😊 Nu borde det gå att kommentera hos mig förresten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja gört! ÄLskar goda och busenkla recept och det här är både ock =)
      Åh, då ska jag testa nu!

      Radera