onsdag 25 november 2009

JUL PÅ SVERIGES RADIO


Jag älskar Sveriges Radio. Jag anser att radio är viktigt att hålla kvar så vi inte låter tv:n ta över det mediala. Jag anser också att det är extremt folkbildande att lyssna på Sveriges Radio (alltså inte reklamradio, även om det också kan vara underhållande och skönt att ha på när man stökar runt hemma).
SR.se kan man nämligen lyssna på gamla radioarkivklipp och program. T.ex. kan man lyssna på Selma Lagerlöfs Nobeltal tills hon vann Nobelpriset i Litteratur och mycket mycket mer. Är man som jag intresserad av genus och kvinnohistoria så kan man lyssna på hysteriskt rolig "husmordradio"-program som handlar om hur kvinnorna/fruarna bäst bakar bröd eller får bort såsfläckar på kläderna.

Men det finns något mer på SR... JULRADIO, som sänder dygnet runt med början den 27:e november kl: 09.00.

Man kan göra jultester, och lyssna på gamla reportage om hur julens slakt etc. gick till på gårdar runt om i Sverige i början på första världskriget. Det är SUPERINTRESSANT och roligt och julstämningsaktigt att lyssna på.
Ett favortinslag är när Astrid Lindgren berättar om sina barndoms jular, inget långt inslag, men ändå. Hennes berättarröst är ju faktastisk, du kan lyssna här under:

Astrid berättar om sin barndoms jular

Hur gör ni, lyssnar ni på julradio eller ej?

5 kommentarer:

 1. Åh härligt det här måste jag ju lyssna på. Lyssnar pinsamt lite på radio faktiskt. Har sälllan tid men om man bytte ut slö-TV-tittandet på kvällen när man kom hem skulle man kanske bli bildad på kuppen. ;) Helt klart värt att testa!

  SvaraRadera
 2. jag lyssnar också lite på radio nu för tiden. Förr lyssnade jag hela dagar. Men just nu har vi bara datorn som musik och radiotillgång, och det blir inte samma sak tycker jag. Sen jobbar jag inte på kontor längre så nu kan jag inte lyssna hela dagar. Men lyssna på arkiven, det är jätteroligt. Och man kan lyssna på gamla sommarpratare och sådär, bildning helt gratis =)

  SvaraRadera
 3. Jag älskar också Sveriges radio! Det finns alltid något roligt eller intressant att lyssna på. Julsidan och julradion är toppen, på jobbet till exempel.

  SvaraRadera
 4. Radio är toppen (vi har inte ens tv :)

  SvaraRadera
 5. Lotta: Ja eller hur! Och så slipper man reklamen och det är bättre musik på SR överlag. Men bäst i dessa tider är nog faktiskt julradion ;)

  Hannele: Håller med. Julkalendern på radio är mysigt när man åker till jobbet.
  Jaha, jag trodde ni hade tv eftersom du skrivit om julfilmer du köpt och så,men ni kollar via datorn eller? Tycker du inte det är jobbigt? Jag gillar inte det alls. Om jag haft projektor kanske, men inte annars, tycker det blri så litet och obekvämt på nått sätt.

  SvaraRadera