söndag 10 januari 2010

Fågelpyssel och köldknäpp

Ja, det har väl knappast ungått någon att kölden har tagit Sverige i sitt grepp. Jag gillar vintern, snön, kylan ... men inte den här EXTREEEMA kylan som har varit. I fredags var det - 21,6 på kvällen, det är lite väl magstarkt tycker jag. Nu är jag visserligen en riktig frysskit. så fort vi passerat september så fryser jag oavbrutet, men ändå.
Jag kan inte låta bli att tänka på alla hemlösa som måste utstå den här kylan. Alla som inte får en plats på ett härberge eller blir utsjasad från tunnelbanan måste frysa något fruktansvärt. Därför är uppmaningen till alla att rensa sina garderober med tanken: "Det jag inte använt på 3 månader kommer jag inte använda igen" (med undantag för sommarkläder/galakläder etc. Man får tänka årstidsvis liksom) och sedan skänka kläderna till statsmissionen eller annan organisation som stöjder och hjälper de hemlösa och utsatta.

Förutom de hemlösa tänker jag mycket på djuren när det blir så här kallt ute. De är visserligen rustade för att klara kylan, och har förmodligen gjort det förr. Men jag tycker ändå synd om fåglarna som sitter och burrar upp sig för att hålla värmen utanför fönstret. Därför bestämde jag mig för att göra talgbollar åt dem, lyxiga sådana med både solrosfrön, jordnötter och valnötter.
Ett roligt och väldigt enkelt pyssel. Sen är ju jag osm en annan pensionär som gillar att istta och dricka kaffe och titta på hur fåglarna flyger skyttetrafik och käkar smör och äpplen som den fina grannmannen här i huset sätter ut till dem. Men nu har jag alltså bidragit med hemmagjorda talgbollar.

Börja med att smälta kokosfett. Blanda sedan i nötter och fågelfrö eller till och med bitar av ost eller smörklumpar som småfåglarna älskar.

Jag valde att använda pepparkaksformar och några tomma russinburkar och klädde med plastfolie. Men man kan använda vad som helst till form egentligen, så länge man ser till att plasta den så man lätt får bort talgskapelsen när den stelnat. Jag "plastade in" mina pepparkaksformar (för de är inte riktigt raka överallt och därför inte når ner i brickan jämnt), för att hålla det smälta fettet inuti dem. Sedan la jag dem på en bakpappersklädd plastbricka som jag kunde ställa ut på balkongen på stelning.

Efter någon timme ute på balkongen ( bra frys nuförtiden) så var de klara att ta ur formarna, som hade läckt lite. Men det smälter jag ner igen och gör nya av.

Sen snörade jag dem med natursnöre för det tycker jag är fint och sen var det klart att hängas ut och förhoppningsvis åtnjutas av småpippina här utanför =)

Hoppas ni håller värmen därute och slipper frysa. tips: än finns det kanske lite glögg kvar längst ner i någon flaska ....

/J

8 kommentarer:

 1. Vi matar också fåglar, skönt att sitta i den varma soffan och titta på dem.

  SvaraRadera
 2. Jag har fyllt på fågelhuset med frön idag igen, blev inspirerad av dina egna talgbollar så nu ska jag göra egna o sätta ut till fåglarna.

  SvaraRadera
 3. Hannele: Eller hur, det är mys!

  Mamma: Blev talgbollarna bra???

  SvaraRadera
 4. Verkligen inspirerande. Bra nu kan jag göra mig av med kokosfettet som alltid blir över efter julen : D

  SvaraRadera
 5. Metronyx: Ja, visst är det perfekt!!!
  Kul att du blev inspired föresten.

  SvaraRadera
 6. tack för tipset!
  Ska helt klart göra egna :) mycke roligare än standard "bollarna" :D

  http://iidaallansson.blogg.se

  SvaraRadera
 7. Iidaa: Kul att du hitta hit, och ja, dom är lite funkigare än de vanliga talgbollarna =)

  SvaraRadera
 8. Mmmmm hmmmm perfekta till fredagsmyset!

  SvaraRadera