Men nu har vi saffransbullar så det räcker; en sats vanliga hederliga lussebullar. Och en sats med saffrans - och apelsinsnurror!
De sistnämnda var väldans goda. |
Saffranssnurror med apelsin:
Deg:
50 g jäst
175 g smör - smält det med mjölken och saffran eller ha i det mosat och rumsvarmt innan mjölet.
5 dl mjölk
1 g saffran
1 ägg
1 3/4 - 2 dl socker
½ tsk salt
Mjöl tills det räcker.
ägg till pensling
Smörblandning:
100 gram smör
1 dl socker
Rivet skal av 1-2 apelsiner (beror på hur stark apelsin smak du vill ha)
Flagad mandel efter behag
Blanda ut jästen i uppvärmd mjölk med saffran. Häll i salt, socker, ägg och smör (om du valt att ha det rumstempererat) och sist mjölet.
Blanda i mjöl tills degen är smidig. ta upp degen och knåda in det sista av mjölet. Degen ser ofta smetig ut men är det inte när du väl tar upp och arbetar den.
Låt jäsa 30-40 min.
Sätt ugnen på 250 grader.
Smörblandning:
Mosa ihop smöret och blanda med rivet apelsinskal och socker.
Dela degen i 2 delar. Kavla ut till en rektangel med kortsidan mot dig.
Bred smörblandning på den nedre halvan av degen. Strö över flagad mandel. Vik den övre degdelen över. Skär i smala remsor (ca 15 st/ deghalva) och tvinna några gånger. Lägg på bakpappersklädd plåt. Pensla med uppvispat ägg.
Grädda i 250 grader i övre delen av ugnen tills gyllenbruna.
Låt svalna på galler.
/Jessic
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar