fredag 21 augusti 2009

Äppelmojshelg
Första veckan klar på praktiken...men WAY MORE TO GO, om man säger som så. Det är sjukt mycket att fixa inför varje höst. Men det är inte bara på skolor runt om i landet det fixas och trixas, även hemma hos hushållet "A & T" fixas och förbereds det, men då inför höst och jul.

I helgen kommer det bli äppelplockning och mojskokning. Nu är jag inte lyckligt lottad med trädgård och äppelträd, men här där vi bor finns det äppelträd till fullt förfogande och det är fullt lagligt att plocka om man vill, så det ska vi ut och göra i helgen.
Det allra fiffigaste att göra när man sedan skall frysa in "äppelmojset" och man har en liten frys är att frysa in det i mjölkkartonger.

Man sparar och diskar ut tomma mjölkkartonger och låter dem torka. Sedan sätter man fryspåsar i dem. När mojset är kokat häller du ner det i påsen och sätter en klämma i påsen. Vik ner kartongens kanter, tejpa ihop och skriv datum för infrysning på kartongen. På det här sättet blir det väldigt lätt att stapla äppelmojskartongerna ovanpå varandra och de tar mindre plats.

Ett annat tips är att låta en kanelstång eller tre koka med när du kokar äpplena. Det blir supergott och tillför sötma så man kan skippa sockret.

Jessicas äppelmojs

  • Plocka/köp äpplen ( hur mycket du vill)
  • Kärna ur och skala om du vill (jag skalar aldrig, tar bara bort skalet om det är fult eller skadat)
  • Dela äpplena i mindre bitar eller klyftor. (En sån här manick är super till äpplen och man har stor nytta av den året om:)
http://www.ikea.com/se/sv/catalog/products/20083259

  • Lägg äppelbitarna i en stor kastrull
  • Beroende på mängden äpplen; häll i vatten. Till en kastrull med äpplen tar jag kanske 1-2 dl vatten. Äpplena vätskar sig när de kokar och jag gillar när det är lite mjuka äppelbitar i min äppelmojs så jag har inte så mycket vätska i.
  • Slämg ner 1-3 kanelstänger på storlek och hur mycket du gillar kanel.
  • Koka på svag puttervärme tills du gillar konsistensen. Stäng då av.
  • Häll upp i de påsförsedda mjölkkartongerna, låt svalna, sätt ihop och frys in.

Lycka till!!!

2 kommentarer: