måndag 18 augusti 2014

Jullista nr #2 - 2014


Hittade en ny julblogg idag "Våran lilla julvrå" med en JULLISTA!!!!
Som den vän av listor jag är har jag också svarat  - gör det du också vettja.

 
När börjar du baka inför julen? Vad brukar du baka då?
I slutet av november sätts pepparkaksdegen och bakas ut under ett par dagar/ en vecka. Det brukar bli två degar under jul. Sedan bakar jag kavring och vörtbröd som får ligga i frysen tills jul. Men så bakar jag även saffransbullar/kransar/kusar/skorpor till första advent kanske? Det beror helt på hur det ser ut och om det ska bli till ett glöggparty eller liknande. Då bakas det ju såklart än mer. I oktober redan brukar det bli någon mjuk pepparkaka när jullängtan blir för stor =)
Jag antar att godis inte räknas som bakning så det tar jag inte med här.

Brukar du köpa julklappar, eller gör du dina egna? Vad för typ av presenter gör du då?
Jag köper de flesta, men gör även en hel del julklappar. Det kan vara allt från stickade strumpor, till tvål eller hemmagjord marmelad. Jag uppskattar själv att få hemmagjorda saker som sylt, vantar etc. och det är faktiskt roligare att ge bort något man gjort själv måste jag nog säga.

Finns det några julfilmer som du inte har sett men gärna skulle vilja se?  Jag har inte sett hela Grinchen än... bara typ samma delar varje år. Förra året såg jag tyyyp hela, men ändå inte, så den ska jag kolla på i år. Har inte sett Fred Claus heller (såg att den gick på tv i lördags natt)

Har du något favoritpynt till julen?
Ljus och ljusslingor kan jag inte klara mig utan. Sen måste jag även ha hyacinter och nejlikeapelsiner för doften.

Vilken är din favoritjulblomma, och varför?
Hyacinter. Jag ÄLSKAR när jag kommer hem från jobbet och lukten möter en i hallen – det är jul!

Vilken typ av julgodis gör du mest av varje jul?
Chokladkolor tror jag.

Var ärlig nu; har du haft oturen att uppleva en jul som du kanske helst egentligen skulle vilja glömma?
Japp. Men julen är ju mer än julafton. Så allt innan var skitbra. Men julafton spårade ur och jag avslutade den i ren ilska...

Vilka brukar du fira julen med?
Sambon, mamma och morbror och sen varierar det. Men från och med i år även med min lilla bebbe – det ska bli mysigt som bara den!

Vilken är din favoritaffär när det gäller att handla saker till julen/julklappar?
Åhlenś, Ikea och mataffärer.

Vilken är din favoritjultidning?  
Hemmets Journals jultidning har inte gjort mig besviken, och sen köper jag alltid Amelia, men det är nog mer nostalgiska skäl numer känns det som.

Har du några traditioner den 23:e december?
Spela Bingolotto, fixa det sista och rimma på klapparna som inte fått rim än. Sen är det såklart att förklara julen öppnad genom att öppna paradisasken =)

Vad brukar du använda för typ av julklappspapper när du slår in dina julklappar? Har du någon favoritsätt att dekorera julklapparna?
Jag slår in allt i det lite ”naturliga” och gammeldagsa eller det totalglammiga med glitterpapper och glansighet. Jag har liksom inget mellanläge – Allt eller inget gäller!!! (ps. Det glammiga glittrar så bra under granen)

Har någon juldekoration från förra julen blivit kvar framme hemma hos dig under hela året? Om så är fallet, visa gärna en bild.Hehehe, ja, en My little Pony fick behålla den röda halsduken, men hen frös så fasligt så det är lungt (orkar inte fota dock)

Vilken julprodukt (inom mat&dryck) tycker du var godast förra året?
Hm.. de där pepparkaksskorporna var ok. Jag minns inte direkt några andra... men annars var jag mest besviken över att Ballerina Pepparkaka inte fanns att få tag i =(

Brukar du ha en egen adventskalender, och om så är fallet, vilken typ av adventskalender?
Vi har paketkalender jag och sambon. Förra året hade vi varjedag-presenter. Annars brukar vi ha adventskalender så vi öppnar ett paket (Lite ”större” och dyrare) varje adventsmorgon.

Om du måste välja mellan julmusik och julfilmer, vad väljer du då? Motivera gärna:)
Julmusik utan tvekan – det sätter en i stämning direkt och jag lyssnar ju från typ oktober till januari.

Vad tycker din familj och dina vänner om din extrema kärleksaffär med julen?
De tycker nog det är lite roligt mest. Men jag har mååånga vänner som älskar julen som jag även om de inte har en blogg om det eller planerar i augusti.

Varför är julen så viktig för dig?Tror det handlar om tiden då världen både inne och ute är inbäddad i något annat. Något mjukare, fluffigare och varmare. Det handlar, om man letar lite djupare, kanske om det där fantasifulla som jag älskar så mycket?

Någon som minns förra årets julnyheter? Jag minns den lagrade julmusten med den snygga guldetiketten, men inget ätbart som var nytt.

//Jessica

2 kommentarer:

  1. Hej, jätteroligt att du svarade på min jullista!!! Superkul att läsa dina svar! Visst är det roligare att ge bort saker man har gjort själv?! Jag och syrran gör massor av saker och det brukar ta EVIGHETER för oss att öppna julklapparna eftersom vi måste OHa och Aha över alla saker vi gjort- längtar varje år tills alla får sina hemmagjorda saker. Sen finns de ju de som inte uppskattar hemmagjort, men tack och lov finns såna tråkiga människor inte i min släkt!!
    Kram från Våran Lilla Julvrå!

    SvaraRadera
  2. Jag blev helt kär i dom där skorporna kommer jag ihåg, åt dom till frukost hela hösten typ. :)

    SvaraRadera