söndag 8 september 2013

Söndagsfix och glöggtrix

Jag har varit sjukt produktiv i dag: Kokat plommonmarmelad (laddning nr.3 för hösten), tränat 1½ tim och rensat datorn INNAN kl. 12.00.
Sedan har jag suttit i solen och planerat glöggparty och glöggkväll - 2 heeelt olika tillställningar...det hörs ju på namnet ;) medan min sambo har gjort äppelchutney med chili.

Denna lilla chutney kommer avnjutas i goda vänners lag, en kall, mörk, kväll i okt-nov. med tillhörande salta kex och diverse ostar, marmelader och druvor. Jag tycker inte om ost (bara keso och halloumi) men jag är bra på att smakkombinera och till det här behövs det salt, och annan söthet för att balansera. Sambon röstade på mild brie, vilket också kan funka.  Receptet får ni här för den som är intresserad:

Äppel-och chilichutney
1 kg svenska, obesprutade höstäppplen
3 dl vit sirap
1 röd chili (kolla chilistyrkan, det behövs hetta till allt det söta)
3-5 dl syltsocker beroende på om det är söta eller syrliga äpplen. 
                             (Jag hade 3,5 dl syltsocker till mycket syrliga äpplen och det blev perfekt)
Skala, kärna ur och hacka äpplena i mindre bitar. Låt äpplena koka i sirapen 5-10 min.
Kärna ur och hacka chilin under tiden. Rör ner chili och syltsocker och låt koka 2-3 min. 
Häll upp på rengjorda burkar och tillslut dem genom att ställa dem i kallt vatten. 
Läs på HELENAS blogg hur du rengör och tillförsluter burkarna hon förklarar det så bra så jag slipper ;)


Nä, nu blir det Babel!
Ha en bra söndagskväll alla jultokar
/Jessica


1 kommentar: