Här kommer receptet på brödet:
VÖRTBRÖD
175-200 grader
50 gram jäst
25 gram smör
1 dl mörk sirap
1 lättöl (ta 3½ dl vatten om du inte vill ha öl i)
1 påse vörtmix - jag använder Santa Marias
4 dl vetemjöl
6 dl rågsikt
1½ dl russin (om man gillar, annars skippar du det)
Smält smör, ha i sirap och öl/vatten. Späd ut jästen i vätskan som är fingervarm.
Blanda i resten av ingredienserna. Jäs 30 minuter.
Baka ut till två mindre limpor eller ett stort bröd. Jäs ytterligare 40 min.
Jag jäste i jäskorg och sedan stjälpte jag upp brödet på plåten. Grädda i 30-40 min. och när du satt in plåten så släng in en kopp med vatten längst ner i ugnen för skorpans skull (den mjukar till ändå sen men blir fin i ytan).
Vörtbröd aĺa Amorsken |
Men vad gott! Verkade ju rätt enkelt med :)
SvaraRaderaMen gud så duktig du är! Jag har faktiskt pinsamt nog aldrig vågat mig på att göra julbröd, men ska nog ta och testa detta recept nu
SvaraRaderaDen här kommentaren har tagits bort av skribenten.
SvaraRaderaÅh så gott det såg ut är så smarrigt med hembakat vörtbröd :-)
SvaraRaderavad gott brödet ser ut..!!! :)
SvaraRadera