lördag 5 november 2011

Ensam hemma 1

 
Jag bara måste berätta om gårdagen för den var så underbar:
En av mina absoluta julfilmer är utan tvekan ENSAM HEMMA.
Den här filmen är ett riktigt "julmåste" för mig. Jag har sett den säkert en 15-20 gånger om inte mer och kan den utan och innan. Likväl kan jag se den om och om igen.

Igår var det halvdag på jobbet och jag och två kollegor hade tre grupper i en (jag jobbar med SFI-verksamhet på ett studieförbund). Vi hade bestämt att vi skulle titta på film och sedan fika innan alla fick gå hem för helg.
Det landade på Ensam Hemma 1 som film. En av tankarna när jag valde den här filmen var att den är väldigt tydlig och humoristisk i sitt bildspråk så även om man inte kan engelska eller hinner läsa den svenska texten helt så är den lätt att förstå.
Jag hade själv tänkt "fuska lite" under filmen, eftersom jag sett den så många gånger redan, och sitta längst bak i salen och rätta test - men ack vad jag bedrog mig.

För gode någon vad det skrattades i salen. De tjöts till och med av skratt på en del ställen och stämningen var så underbart härlig att jag själv glömde bort testen och satt och skrattade högt jag också till de dråpliga inslagen. Det var som att jag igår såg filmen för första gången på nytt. Och det handlar  inte egentligen om filmen i sig utan vilka jag såg den med och vilken stämning som rådde i rummet.
Det var så underbart och förlösande och hjärtligt att titta på den och jag var så glad och lycklig efteråt att jag kände att julstämningen kommit krypande och börjat slå rot - vilket är en underbar känsla!
Deltagarna tyckte också att den var helt fantastiskt rolig och ville genast se den igen.

Och vad gör en julälskande lärare mer lycklig än att höra att deltagarna vill se julfilm???
Redan innan jag lämnat jobbet igår för säsongens första julshopping hade jag bestämt mig - Ensam Hemma 2 - Vilse i New York är ju också fantastisk ... ;)
//J

6 kommentarer:

 1. Haha men gud vad härligt det låter! :) Jag har inte sett den på många år och minns inget av den, men det är tydligen dags nu då. :)
  Sv: Ja, de väljer ut de bästa av de som sökt att få vara med, så det finns en del bittra utställare på andra marknader, för att "de inte fick vara med på Mårbacka". :) Det räknas som en slottsmarknad och jag tror att det är överlag är högre krav då. Det duger inte med lite målade porslinstomtar. :)

  SvaraRadera
 2. Jag tror jag såg den då jag var mindre! Har ett svagt minne.. det var mycket fart i den minns jag! Tydligen poppis julfilm, kanske man ska ta och se den då också.

  SvaraRadera
 3. Håller med dig helt och hållet att det är en helt underbar julfilm! En hel del filmer kan jag aldrig se om, även om jag tyckte de varit bra, detta är dock ett stort undantag och jag har sett den flera gånger. Det som då är härligt är att när man upptäcker att den går på tv och man missat en bit är det lätt att komma in och fortsätta se för man har ju sett den så många gånger =). Och alltid är den lika bra!

  SvaraRadera
 4. Therese och Lisa: Ni MÅSTE se filmen - ut och hyr på en gång!!!

  Emelie & Anna: YES - me to! Det är bara att luta sig tillbaka och flyta med liksom. Jag gillar nästan 2:an ännu mer - gör ni?

  SvaraRadera