söndag 20 november 2011

Pepparkaksdeg - check!

En vecka till advent och pepparkaksdegen är satt!
Den behöver ju stå några dagar för smakens skull så lagom till nästa helg är det dags att börja baka - härligt! Jag har gjort egen deg de senaste åren - dock inte året vi flyttade precis innan jul, det hanns inte med då.
Men annars gör jag min mormor och morfars gamla beprövade och modifierade recept av Kajsa Vargs Prästgårdspepparkakor.
PEPPARKAKOR
(ca 300 st)

200 gram smör (inte margarin)
3 dl grädde
3 dl ljus sirap
2 dl brun farin
2 dl strösocker
2 msk malen kanel
1 msk malen ingefära
1/4 msk malen kryddnejlika
1 knivsudd malen kryddpeppar
½ msk kardemumma
1,3 kg vetemjöl (ej allt i degen utan en del till utbakning)
2 msk bikarbonat.
Se till att smöret är mjukt - men ej smält, blanda med grädde, sirap, kryddor och socker. 
Blanda 3 dl vetemjöl med bikarbonaten - rör ner i smeten. 
Ha i mjöl tills degen känns okej. Degen ska vara kletig men inte lös. 
Arbeta degen 15-20 minuter.
Häll upp - helst på rostfri bunke, sätt plast över och förvara i kyl/ på svalt ställe i 2-5 dagar. 
När det är dags att baka så tar du ut en klump deg 10-15 min innan så den hinner bli rumsvarm. 
Grädda 2-8 min (beroende på ugn) på medelvärme. Lycka till!

//J

2 kommentarer:

  1. Ska också göra pepparkaksdeg idag eller imorgon! På min farmors recept som jag dock har kommit på inte alls var "hennes" utan från boken Sju sorters kakor från 50-talet som jag hittade i en låda hos henne efter att hon gått bort. Ska du göra pepparkakshus också?

    SvaraRadera
  2. Hello Christmas Friend!

    I hope you have been well. I am writing to ask you a special favour. Next month I am doing a 12 days of Christmas series and I was hoping you could help me with one of the posts I am hoping to to do. I would like to do a post on the different foods that people enjoy at Christmas and I was hoping you could help me by writing a little paragraph about your favourite Christmas food. It doesn't have to be a long paragraph but I would love it if you could tell me why that particular food/dish/treat is special to you. I would also love it if you could include a recipe and maybe even attach a photo if you have one or two...or more!

    Please don't feel too pressured to come up with too much. If you have posted about your favourite Holiday treat on your blog already (Like thsi gingerbread!) and would be happy for me to use that post please just send me the link and I will add it.

    I will naturally make sure that I link back to you and your blog in the post!

    I hope you will be able to join in and share your favourite recipes!

    Best wishes always,
    Natasha.

    SvaraRadera