tisdag 28 oktober 2014

Advent is coming

Endast fem söndagar bort så är vi där - Första Advent!
Jag tror att jag och min sambo har lyckats skapa oss en del adventstraditioner utan att vi riktigt tänkt på det.
Dagen/dagarna innan så sätts julgardiner och ljusstakar/stjärnor upp i fönstren, julblommor får ta plats med sina julkrukor och adventsljusstakarna som ska stå på bordet fixas så att de är klara att tända på söndagsmorgonen.

På lördagskvällen kokas det risgrynsgröt (jag tycker nämligen den är godast kall) och bakas vörtbröd så frukostmaten är klar.
På söndagen går vi alltid upp jättetidigt, någonstans vid 5.30-6.00, sätter på julmusik (om vi inte tittar på en julfilm till frukosten), dukar lite fint och plockar fram frukost. Sen tänder vi första ljuset och sitter där och myser och känner hur julstämningen kryper in i en. Vi öppnar också varsin adventspresent (istället för adventskalender med 24 små paket) som det förhoppningsvis finns rim på ... min sambos har ALLTID nödrim då jag alltid glömmer bort.

Resten av dagen går nog som den går, då finns det inte något planerat, om det inte är någon julmarknad i Gamla Linköping. Men annars blir det glögg på kvällen och sen är dagen slut.

Det ska bli intressant och roligt att se hur det här årets advent blir - har bebis kommit eller inte, hinns det kokas gröt eller är det värkarbete på gång?...
Hur som så längtar jag dit nu när allt är så grått och regnigt ute.

Har ni några speciella adventstraditioner som ni alltid gör?

//Jessica

8 kommentarer:

 1. Jag har nästan alltid mitt adventsfika första advent, så det blir nog inte så mycket mysande i soffan för min del... Men mycket god fika och glögg och umgänge med nära och kära och julstämning är inte helt fel det heller!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men det är ju verkligen en fin och mysig tradition!!!

   Radera
 2. Min mamma fyller år den 29 november så vi brukar alltid slå ihop adventsfika och födelsedagsfika. Börjar med att gå på julskyltningen allihopa på eftermiddagen, sedan kollar vi på invigningen av Gävlebocken och avslutar med middag och fika. Jättemysigt ! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter som en supermysig dag med familjen. Det är så härligt med sådana där lite lugna dagar i julens tecken, och vilken härlig födelsedag för din mamma!

   Radera
 3. För mig börjar det på fredagen före första advent. Sedan många år tillbaka har jag som tradition att vara ledig på fredagen för att i lugn och ro pynta för advent och spela julmusik. När övriga familjen kommer hem är allt klart, jag har tänt en massa ljus och köpt hem pepparkakor och juleskum som finns upphällt i skålar och vi brukar äta något gott. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt med en alldeles egen dag med stök och fix. Och mysigt för övriga familjen att komma hem till ett julpyntat hem med julmys på kvällen.

   Radera
 4. Vi har inga särskilda traditioner på advent. Vi brukar fixa gardiner och allt sånt på första advent. Sen brukar vi gå på skyltsöndagen. Men det är inget som är fast som vi måste göra. Här har sonen börjat vakna 5,30 varje morgon så om jag inte kan få tillbaka han i sina gamla vanor så lär det bli tidigt för mig på första advent också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att inte ha några fasta traditioner kanske blir en tradition i sig till slut?
   Jag ser inte fram emot de där tidiga mornarna när de inte är frivilliga ;)

   Radera