tisdag 16 december 2014

Sistaminuten klappar - mina bästa tips

Vi går direkt på för det här blev ett långt inlägg:

Hembakat/hemmagjort:

Bröd -  Alltid uppskattat att få till jul, och framförallt av de som en vet inte bakar själva. Men har du ingen tid? Köp snabbjäst. Behöver bara blandas i hop, jäsa 15 min och sen gräddas.

Men är du redan på väg till julfirandet och måste ha en klapp i form av bröd ASAP!?!??
In på närmaste bageri eller affär som tar i färskt, nybakatbröd och köp en limpa. Se till att inte ge bort i brödpåsen bara utan ha i så fall paketinslagning med dig och slå in det snyggt i bilen!

Kakor /bullar- antingen bakar du dem själv, eller så ger du en burk med alla ingredienser i (utom mjölk/smör/ägg)  och receptet.
Bild från Pinterest
Samma sak här; redan på väg? In på Maxi och köp kakor (undvik typ Ballerina, utan satsa på nybakade eller lite finare kakor)- och en snygg burk på plats. Eller ha med dig någon fin cellofanpåse och etikett och slå in i bilen.
Julgodis: 
Billigast av dem alla är ju ischokladen - hotta upp den med lite bailys, rom eller gör barnvarianter med kokos, apelsinskal, pepparmint eller krossade kaksmulor/nötter.
Annars kan du göra vilket godis du vill och paketera i snygg påse eller burk.

Om du inte hinner eller vet hur man gör godis:
I dag kan man ofta köpa finare praliner på kondis eller lite större godisaffärer. Satsa på sådana praliner och få dem inslagna i snajsigt litet paket.
Annars köper du godis - en påse polkagrisar som du häller upp i en snygg burk till Faster Inga funkar lika bra. Har du lite mer pengar att använda så köpa polkasvirls eller M&Mś och häll upp på samma sätt i burk eller fin cellofanpåse.
Köp gärna burkar på second hand - kostar knappt något!

Korg med gotter:

Det här kanske kostar lite mer, men är ett bra sista-tips tycker jag och det här är ALLTID uppskattat. Funkar perfekt att köpa på väg till julfirandet också - då är allt superfärskt!
Fixa en låda/korg/kartong (kanske skokartong som du slår in i snyggt julpapper)innan
och ha med till affären som du sedan fyller med matvaror.
Här kan det ju varieras i oändlighet beroende på vem som ska få paketet. Och har man tid så kan man alltid slänga ner en vinflaska eller några öl eller vad det kan vara.
Bild från Pinterest
Jag  brukar delar in dem i:
Ostpaketet: olika ostar, kex, någon finare marmelad eller flera små, kanske några päron, ett knippe druvor, en påse valnötter och en ostkniv?

Vegopaketet: Crostini, halloumi, frön av olika slag, nötter, Astrid och Aporna-varor, grönsaker, frukt, någon god julmust etc.

Fruktpaketet: Massa olika frukter - gärna lite ovanliga i en salig blandning. Nu finns det ju mycket roliga fikon, dadlar etc. att välja. Välj även någon större som tar lite plats typ ananas. Nötter och någon fin juice funkar också till.

Köttpaketet: Olika korvar, kanske torkad skinka etc. något rågbröd, en stor röd paprika, baugette, dijonsenap, någon hot sauce etc.

Lyxpaketet: crostini, finare olivolja i mindre flaska, soltorkade tomater i burk, parmaskinka eller salami från charken, granatäpple, någon fin chokladkaka etc.
Bild från Pinterest
Gottepaketet: Köpegott blir inte tråkigt om det är en godisgris som får det. En finare chokladask, lakrits, popcorn, saltade nötter av något slag, kanske en påse lyxchips och en läskeblask. Kombinera gärna med ett presentkort på bio tillsammans med dig eller en filmkväll .
Hemmagjorda presentkort: Det bästa sista-minuten-tricket är hemmagjorda presentkort och här kan du variera i oändlighet:
 • Ge bort en middag på stan
 • biobesök
 • Lekdag på lekland till något barn
 • Besök i simhallen
 • Att sitta barnvakt-  till någon som behöver få vara lite barnledig
 • Att komma och laga middag, dammsuga och tvätta hemma hos en vän i april när denne ska operera handen t.ex.
 • En kryssning (kan en få tag i billigt) där du bjussar på mat och första drinken
Ja, det finns oändliga saker du kan välja här. Se bara till att lägga lite tid på att göra presentkortet  eller köp i alla fall ett lite finare kort.
Det bästa med denna typ av present är att den inte behöver betalas förens det är dags och när ni gemensamt bestämt datum är det bara att se till att spara tills det är dags.

Jag har några ledord när det gäller att fixa/köpa sistaminutenklappar och det är:  
Snygga paket döljer de flesta fullösningar!

2 kommentarer:

 1. Vilka bra tips! Kan behövas när man är på väg någonstans och glömt en present.. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt!!! Funkar bra till födelsedagar också. Kul att du gillade tipsen =)

   Radera