torsdag 11 december 2014

Superenkelt frukostbröd

I senaste numret av Hembakat finns det sjuuukt mycket bra och goda brödrecept. Jag har redan hunnit testa flera stycken (ja, är man i väntans tider och ingen bebis kommer ut får en sysselsätta sig bäst en kan, d.v.s. med att baka!) men det här är mitt absolut nya favvobröd - Kalljästa vallmorutor!

Det tar bara ca 5-10 min att slänga ihop degen som ska kalljäsa över natten och sen ger du det 15 min i ugnen dagen efter och plötsligt har du supergott bröd att bjuda på till frukost!

Här kommer receptet:
25 g jäst
4 dl ljummet vatten
1½ tsk salt
1 msk honung
2 dl grahamsmjöl
ca 8 dl rågsikt

Gör såhär:
Lös jästen i vattnet och har i salt, honung och grahamsmjöl.
Ha sedan i rågsikten - lite i taget om du inte behöver allt.
Knåda degen några minuter och tryck ut den i bakpapperskläddplåt (ca 25*30 cm) Jag kavlar faktiskt min deg för att få den jämn och rektangular och det har gått bra.
Skär upp degen i 8 bitar när degen ligger i plåten och täck sedan med plastfolie.
Låt jäsa 20 min i rumstemperatur och ställ den sedan i kylen över natten.
Såhär ser brödet ut på morgonen innan du penslar det.
På morgonen: Ta ut brödet ur kylen och pensla med vatten och strö över vallmofrön (jag tar sesamfrön för jag har inga vallmofrön hemma) och sätt ugnen på 250 grader.
Grädda längst ner i ugnen ca 15 min och låt brödet svalna innan ni käkar. Superenkelt och supergott. I kväll blir det en dubbelsats med brödkryddor i för att få lite julfeeling på det hela!

Färdigt och väldoftande frukostbröd
som garanterat lockar julgästerna till bordet!
Än så länge kunde jag inte hitta brödrecepten på Hembakats hemsida, men tidningen är precis ny, så det kommer nog framöver.

//Jessica

1 kommentar:

  1. Det är ju så gott med hemmabakat bröd, dock så är det så tråkigt att baka glutenfritt (eller jag tycker aldrig att det blir bra) och jag orkar aldrig baka dubbelt :/

    SvaraRadera