Tanken har dock alltid varit att ha en riktig gran. Så i år, när vi faktiskt ska vara hemma så blir det av.
Jag fick en gjutjärnsfot till gran av min mormor och morfar för många år sedan, men eftersom vi alltid bott så litet och julen firats på annat håll har det aldrig blivit av att vi använt den - men i år så!
Jag har t.o.m. blivit så vuxen att jag fått (---) en fogsvans (heter det så???) att såga av den nedre delen med - känns spännande och farligt på samma gång ;)
Nu är ju frågorna många kring gran, så jag behöver er riktiga-gran-rutinerades hjälp:
- Ska man ha en vanlig gran, kungsgran eller silvergran?
- Ska man lägga den där "magnecylen" i vattnet, eller finns det något annat husknep?
- Kungsgran barrar mindre om jag fattat rätt - det kanske är att föredra om man vill ha den kvar till den 13.e jan?
- Luktar kungsgran? (jag är ju lite ute efter julgransdoften)
- Något annat jag som riktiggran-oskuld bör veta?
//Jessica
jag vet inte längre....
SvaraRaderaÅååh en rosa julgran ♥ ♥ så fint!!
SvaraRaderaJag har ingen aning vad som gäller med kungsgranen, tyvärr, jag är med plastgran sedan länge :)
välkommen över till den gröna sidan!
SvaraRaderaJag har haft kungsgran de senaste åren och det är mindre barr men saknar doften för den finns inte alls.
Strunta i magnecyl och sockerbit, se bara till att vattna mycket och ofta.Ja, svårt att välja, får nog känna när du står på plats. Båda varianterna är toppen!
Kul att du ska ha "riktig" gran i år.
SvaraRaderaJag har haft kungsgran de senaste åren. För mig som är allergisk är de jättebra. De doftar inte så mycket. Det finns andra stora fördelar med kungsgran. Stabila grenar så man kan hänga saker utan att hela grenen viker sig. Håller mycket längre också. Jag har min gran från Lucia till tjugondagknut.
Viktigt är att inte ta in den i värmen direkt om den varit ute i minusgrader. Skära en ny yta på stammen innan du sätter den i foten. Se till att vattna ofta. Lycka till!!!!
Kram Annette
Vilka bra frågor, vill oxå veta...
SvaraRaderaPappa brukar borra ett hål i stammen och dra ett band genom jag tror det var så. Detta för att granen lättare ska kunna suga upp vattnet. Detta var ett norskt trick han hört om.
SvaraRaderaPsst: http://tomtensdotter.se/2012/october/jag-alskar-din-blogg.html
SvaraRaderaJag tycker bäst om vanlig granar. Kungsgranar barrar mindre, men har inte den där grandoften som jag älskar så.
SvaraRaderaJag har aldrig någonsin haft i någon magnecyl i vattnet. Det gäller bara att vattna så ofta som det behövs, men även att ha tur. En del granar vill helt enkelt inte dricka och barrar en massa.
En vanlig hederlig proletärgran är det jag gillar bäst. Jag gillar när man går förbi och känner grandoften. Helst ska man ju hugga den själv också om man har möjlighet. Jag lägger alltid en sockerbit i julgransfoten, vilket förmodligen inte alls är vetenskapligt försvarbart men det är tradition så den ska i helt enkelt. Vi har haft flera olika granar hemma och i vår egen lägenhet och det verkar vara så att vissa exemplar barrar en himla massa och andra inte så värst. Men mycket vatten regelbundet förlänger ju livslängden.
SvaraRaderaJugranen är verkligen det bästa med julen och julafton! Så fort den kommer in i huset blir det genast total julstämmning!
SvaraRaderaJag villar kungsgranen bäst. Den har den där maffigeten som en rektig kalleanka gran har. Vi testatde även blå gran ett år (lite blågrön i färgen) Den fungerade lika bra den med men kungsgranen är fortafarande min favorit!
Jag blirar lägga i en sockerbit i vattnet för att gå granen att barra minder. Jag vet inte om det är en myt eller om det faktiskt hjälper haha
Hoppas du hittar en gran du gillar!