lördag 24 oktober 2015

Dag 24 – Julmat!

Julmat - ja tack!
Vanligtvis vid det här laget har vi redan käkat en höstomgång Jansson med senapssill + druckit glögg, men i år är vi sena.
Men julmat, ja jag älskar det. Men jag äter mest lax och sill. Jag ÄLSKAR lax och sill. Har till och med lärt mig lite halvt att käka Matjessill (vuxenpoäng). Inte ens som liten när jag käkade kött åt jag julskinka, köttbullar eller prinskorv på jul. Julskinkan varade ändå ända fram till påska så den hann jag bli trött på. Och köttbullar? Det åt man ju titt som tätt hela året - gott, visst, men fanns det sill och lax räckte det gott och väl. Det finns en gammal historia i släkten som berättar lite om min sill- och laxkärlek som liten:

Jag, mormor, morfar och mina två yngre kusiner var på OBS(nuvarande Coop) i Fittja. Halvvägs till kassan säger morfar till oss: "Ni får välja något gott ni vill ha att äta!"
Mina kusiner rusar mot godishyllan och tar det största de kan hitta (på 80-talet innehöll Twistpåsarna faktiskt myyycket godis, så de tog varsin sådan). Själv försvann jag någonstans och alla står liksom och väntar och undrar var jag tog vägen, när jag plötsligt kommer tillbaka med en hel, rökt lax i famnen. Morfar var en man som höll sina ord, så jag fick den, även om han förmodligen tänkt sig något mindre och billigare =)

Och fick jag välja mellan godis och något annat som liten så valde jag oftare en sillburk än en påse godis. Nu fick ni inget recept, men en anekdot i stället.

Vilken är er favoritmat på julbordet?

/Jessica

2 kommentarer:

 1. Hahaha, kul att det finns fler än jag som älskat sill och lax sen barnsben! Fast jag har nog aldrig valt det före godis dock. 😉
  /Julilunna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle kunna äta lax i princip varje dag tror jag...i olika former då såklart!

   Radera