onsdag 22 december 2010

Supergod vitlökssill

Jag lider av IBS som så många andra svenskar. Detta gör att julen kan vara ett hel---e rent matmässigt. För det första äter man oftast väldigt mycket, för det andra är maten rätt fet och för det tredje är det för egen del den enda tiden på året då jag äter choklad, så det är mycket som ska samsas i en ganska upprorisk mage på en och samma gång...och dag.

Framförallt är det fet mat som ställer till det för mig. Jag älskar sill. Och sill i sås är oftast rätt fett och tungt att käka för en IBS-mage. Så för några år sedan tröttnade jag på det, för jag äter i princip bara sill och lax på julbordet. Så jag bestämde mig för att göra en ickefet-sås till vitlökssillen och döm om min förvåning; den gjorde succé på julbordet och nu vill släkten alltid ha den.
Kanske finns det någon mer än jag som har en mage som inte alltid vill som man själv och som känner att det är så mycket tungt och mastigt på jul som vill ha ett lite lättare julsillsrecept.
Håll till godo i så fall:

Jul i sillburken:

Naturell lättyoggi
En burk inlagd sill
Lökpulver
2-4 vitlöksklyftor

Häll lättyoggin i en bunke. Krydda på med lökpulver tills det inte luktar yoghurt mer.
Skala och pressa/riv ner vitlöken. Ta upp sill och lägg ner i såsen. Ta gärna med lite av löken och spadet. häll ner i burk och sätt på locket. Låt stå i 1-2 dagar innan jul och smaksensationen är ett faktum.

/J

5 kommentarer:

 1. Vad jobbigt med krånglig mage, men bra att du gör det bästa av situationen med egen sill och så.

  Sv: Jag har aldrig varit sjuk under jul och vill verkligen inte vara det nu heller. Hoppashoppas att vi är friska allihopa redan imorgon, när mamma och pappa ska komma! Tack, julfilmerna värmde och även äppeljuicen Markus köpte. :)

  SvaraRadera
 2. Åh, vad roligt med annan variant av sill :) Ja en normal mage tom blir lite krånglig efter julens mat, så förstår att det kan bli extra extra jobbigt med krånglig mage.. svägerska lider av det med.. ska försöka lägga i minnet sillen och bjuda på nästa år :)

  SvaraRadera
 3. ja vitlökssillen är underbar.

  SvaraRadera
 4. Sv: Nu ligger en "recension" uppe, 3 av 5 smällkarameller ;)

  SvaraRadera
 5. Låter väldigt smaskig. Älskar sill och vitlök, så det blir toppen :-)

  Jag önskar dig en riktigt trevlig God Jul!

  SvaraRadera