En Brietårta 500-600 gram
1½ dl flytande honung
3 msk clementinsaft
En näve* skållad och rostad mandel
En näve rostade hasselnötter
En halv näve hackade, torkade aprikoser
Skålla mandeln - rosta i ugnen ca 10 min på ca 200 grader.
Sätt in och rosta hasselnötterna i ugnen ca 10 min.
Gnugga av så mycket skal från hasselnötterna som går.
Häll honung, clementinsaft, aprikosen och nötterna i en liten kastrull (igen vid sak). Låt koka SAKTA. Det tar ett tag innan det börjar få en sirapsliknande konsistens, men öka inte på värmen utan låt det ta sin tid, annars bränns det lätt vid.
När blandningen är siraps/kolasås-liknande så slår du allt över brieosten och serverar genast. Eftersom knäcktäcket stelnar så är det bäst att göra det precis innan den ska ätas, då är osten också lite varm och gojsig i mitten.
När blandningen är siraps/kolasås-liknande så slår du allt över brieosten och serverar genast. Eftersom knäcktäcket stelnar så är det bäst att göra det precis innan den ska ätas, då är osten också lite varm och gojsig i mitten.
Brien i sin fulla prakt |
Knäckig Brietårta med julsmak |
//Jessica
Ser ju galet gott ut!
SvaraRaderaSer riktigt god ut kan vara något till uppesittarkvällen.
SvaraRadera